viernes, 15 de octubre de 2010

Comunicat de la familia Centelles.


Foto: arotide

En nom de la família Centelles volem agrair l'amable acollida del senyor Antoni Vila Casas a la Fundació que porta el seu nom.

Saludem així mateix amb afecte i agraïment al senyor Jordi Hereu, il.lustre alcalde de Barcelona, que presideix l'acte. La Fundació porta el nom del màxim impulsor, el senyor Antoni Vila Casas, un clar exemple de mecenatge i compromís de la societat civil catalana amb la cultura. Ells, Fundació i Ajuntament són els protagonistes d'aquest esdeveniment.

Nosaltres, els hereus d'Agustí Centelles i Ossó, Sergi i Octavi, hem cedit la propietat d'un lot de cent deu peces vintage de les nostres col.leccions privades, juntament amb altres còpies reprints a la Fundació Vila Casas. Les peces vintage van positivades directament pel nostre pare Agustí Centelles quan va poder recuperar el seu arxiu històric el 1976, després d'estar ocult a la Dictadura durant dècades, per sentit de responsabilitat i lleialtat a la societat que va fotografiar i als seus ideals democràtics, tot i ser represaliat com a fotoperiodista.

Les còpies reprint corresponen al material que va quedar inventariat i de la nostra propietat després que el Ministeri de Cultura d'Espanya adquirís l'arxiu històric d'Agustí Centelles l'any 2009. S'ha parlat en excés d'un anomenat "cas Centelles "  però s'ha parlat poc de l'autor, Agustí Centelles i Ossó, i només un nombre reduït dels que han dit la seva han contactat directament amb nosaltres, el meu germà Sergi i un servidor.

La família Centelles sempre ha atès a tots els que ens han preguntat, així mateix hem hagut de sortir en defensa de la memòria del nostre pare, del seu prestigi, de la seva obra, i, fins i tot, ens hem hagut de defensar d'atacs personals i deslleials que han calumniat la nostra ciutadania. A través dels mitjans de comunicació de Catalunya hem dirigit una carta oberta al ciutadà i els interessats a recopilar les dades veraces poden consultar el blog Centelles a internet.

La polèmica es converteix en estèril amb la documentació aportada. Durant l'any 2010 hem començat amb un projecte expositiu ampli, tot i les restriccions econòmiques que sacsegen el món de l'Administració. Tot i així, el nostre equip tècnic ha portat diferents formats expositius a Reus, València, Elx, Valladolid, Mataró,Lloret... i en l'últim trimestre hi haurà noves exposicions a Andalusia, Extremadura i Castella la Manxa. Aquest projecte permet recuperar a nivell estatal la figura d'Agustí Centelles. I al mateix temps, la figura de la ciutat que el va fotografiar, Barcelona.

En uns dies, s'inaugurarà l'exposició:    "Les vides d'un fotògraf" a Girona. Tant en Sergi com un servidor ens reafirmem en el nostre compromís amb Catalunya. Així mateix hem posat a disposició dels Ajuntaments, Entitats i Consells Comarcals un recull de la nostra propietat perquè sigui exposada en qualsevol lloc de Catalunya amb l'únic tràmit de demanar-la. I com és de llei es signi el corresponent conveni amb el seu nou propietari: el Ministeri de Cultura i l'entitat dipositària: El Centre Documental de la Memòria Històrica, el qual els podrà facilitar tots els tràmits administratius, com ja ha succeït a Girona, Valladolid etc. I l'obra d'Agustí Centelles es podrà contemplar i estudiar tant en un palau gòtic a Girona, com en un centre cívic del Masnou, o en aquesta magnífica seu de la Fundació Vila Casas.

Fa mesos vam oferir traslladar la propietat d'aquest important lot de fotografies vintage al'Ajuntament de Barcelona, tot rebutjant altres ofertes de compra. L'Ajuntament de Barcelona s'ha bolcat en el reconeixement de l'obra d'Agustí Centelles, a qui tornem a agrair la placa posada en l'estudi del nostre pare que acosta el seu nom al ciutadà i al visitant.

Avui, el senyor Antoni Vila Casas, a semblança dels mecenes del Renaixement, aposta per incorporar a la societat civil de Barcelona la memòria històrica, mitjançant l'adquisició d'un lot de 110 peces vintage i 35 Reprints de la nostra col.lecció privada, material que va quedar exclòs de la venda dels negatius del fons històric i de la totalitat de drets d'exhibició d'aquests. I, en correspondència a la seva generositat, la Fundació Vila Casas cedeix en comodat a l'Ajuntament de Barcelona, i l'Institut de Cultura, el conjunt de les peces. Aquestes seran guardades a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, podent ser exposades a les seus de l'Ajuntament o de la Fundació. Així, de nou la Ciutat Comtal, torna a convertir-se en la Ciutat Centelles. Comprendran vostès, la importància que té per a nosaltres el reconeixement definitiu de l'obra de Centelles a Barcelona; comprendran el nostre major agraïment, per la qual cosa volem estendre i mantenir al màxim la nostra col.laboració, entre el mecenatge, l'administració de la ciutat i les seves institucions culturals. Un eix que té per nom Agustí Centelles, Fundació Vila Casas i Ajuntament de Barcelona. Guanya la cultura, guanya la ciutat, guanya Barcelona.

Antoni Vila Casas, senyor alcalde Hereu, gràcies de tot cor.

Sergi i Octavi Centelles

No hay comentarios:

Publicar un comentario